Športne nogavice so predpogoj za udobje med športnimi aktivnostmi

Športne nogavice predstavljajo pomemben del oprave pri fizičnih aktivnostih. Njihova funkcija je, da nogo obvarujejo pred trenjem, ki se pri samem gibanju izvaja med kožo in čevljem, hkrati pa je pomembno tudi, da se noga čim manj poti ter čim bolje zrači. Še posebej kadar gre za aktivnosti z visoko intenzivnostjo, se material hitro obrablja, zato je pomembno, da izberemo takšnega, ki bo nogi najbolj prijazen, hkrati pa bo prestal tudi mnogo ur visoko intenzivnega gibanja.

Pred nakupom pa je potrebno upoštevati tudi namen - dobro je vsaj približno vedeti, s kakšno intenzivnostjo se bomo pri športu ukvarjali, kakšna je naša obutev in seveda tudi zunanja temperatura, saj nekateri materiali bolje grejejo, drugi pa bolje hladijo. 

 

 

Pohodniške nogavice - esencialni sloj med kožo in obutvijo pri planinskih podvigih

Pohodniške nogavice so zares pomembne pri izletih v gore, saj imajo več funkcij. Definitivno najpomembnejša funkcija je varnostna, saj pri pohodništvu gre za zahtevne, neenakomerne terene, pri katerih že ob najmanjši neprevidnosti z lahkoto pride do hudih poškodb. Seveda je pri tem ključnega pomena obutev, pri kateri se nedvomno najbolj priporočajo pohodniški čevlji, ki segajo malo nad gleženj. Tako svoje gležnje zavarujemo pred morebitnimi zvini, zlomi in ostalimi poškodbami, pomembno vlogo pa ima plast med čevljem in nogo. Ta mora biti ravno pravšnje debeline, saj predebeli materiali povzročajo tiščanje noge, kar pa povzroča slabo prekrvavitev, prekomerno potenje in v ekstremnih primerih lahko privede tudi do deformacije stopal. Po drugi strani pa pretanka plast povzroči drsenje noge, kar izrazito poveča tveganje za poškodbo, hkrati pa povzroča nastanek žuljev.

Pohodniške nogavice pa seveda niso omejene zgolj na uporabo ob težavnih vzponih, uporabljajo se lahko tudi ob mnogih drugih priložnostih. Zelo priljubljene so tudi pri uporabi za smučanje, saj so v mnogih primerih dovolj visoke, da segajo nad smučarske oziroma deskarske čevlje. Ker so zelo tople, v zimskih dneh učinkovito ščitijo pred zunanjimi temperaturami, ki se lahko še posebej na visokih nadmorskih višinah spustijo globoko pod ničlo. Pri zimskih športnih aktivnostih je izrazitega pomena, da se stopalo ohrani dovolj toplo, saj se le tako ohrani dobra prekrvavitev, splošno pa je znano tudi, da premrzla stopala negativno vplivajo na delovanje ledvic. Zagotovo pa je že vsak kdaj v življenju slišal, da “ko te zebe v noge, te zebe v celo telo.”

 

Nogavice brez elastike so priljubljena izbira športnikov

Bombažne nogavice brez elastike so priljubljena izbira med športniki, katerih koža na stopalih je malenkost bolj razdražljiva, še bolj pa za tiste, ki jim je še posebej pomembna prekrvavitev stopal. Predvsem so primerne za bolnike, ki trpijo za diabetesom, saj pospešujejo cirkulacijo in preprečujejo nabiranje krvi v gležnjih in nogah. Narejene so tako, da se blago enakomerno porazdeli okoli noge ter drži tkanino na mestu, hkrati pa zagotavlja tesno prileganje in tako preprečuje, da bi se ohlapna tkanina drgnila po koži. Bombaž je naravni material, ki je v splošnem znan po svojih prednostih pri gretju in vpijanju znoja, zato je primeren za izdelavo tekstilij, ki služijo namenom rekreacije.

 

 

Po čem se razlikujejo športne nogavice?

Športne nogavice se razen materiala, velikosti, barve in dolžine razlikujejo predvsem glede na šport, ki so mu namenjene. Seveda pa pri vseh aktivnostih odvajamo znoj, ki se nato zadržuje v obutvi, in če je noga predolgo izpostavljena vlažnemu okolju, naraste tveganje za nastanek raznih glivičnih obolenj, žuljev in ostalih nevšečnosti. Temu mora biti prilagojen material, ki bo poskrbel za primerno zračenje, vpijanje in tudi odvajanje znoja. Ker pa različne aktivnosti povzročajo različne stopnje in načine trenja, se tovrstni izdelki ločijo tudi glede na šport, pri katerem se bodo nogavice uporabljale.

Kolesarjenje je na primer eden izmed športov, pri katerem so visoko obremenjene mišice v mečih, zato mora material, ki ga oblega, zagotavljati srednjo močno kompresijsko funkcijo. Po eni strani mora dovolj zaobjemati nogo, da se material ne ujame v menjalnik, hkrati pa še vedno omogoča dobro prekrvavitev. Pri smučanju, pohodništvu in nogometu pa morajo nogavice segati nekoliko višje - pri smučanju in pohodništvu zaradi višine obutve, pri nogometu pa zaradi ščitnikov, ki varujejo golenico. Nasprotno velja za tek, kjer so čevlji večinoma pod gležnjem - takšne tkanine morajo biti nižje in predvsem poskrbeti, da se stopalo učinkovito zrači.

Športne nogavice so izjemnega pomena za zdravo in udobno športno udejstvovanje, zato se je pred nakupom le teh koristno pozanimati o namenu, osebnih preferencah ter posameznikovem zdravstvenem stanju. Obstaja široka paleta izdelkov, ki se razlikujejo glede na mnogo različnih faktorjev. Nekatere lastnosti so bolj estetskega pomena, nekatere pa bolj funkcionalnega. Čeprav je pri izbiri mnogih pomemben tudi estetski vidik, pa je primarna vloga predvsem v ohranjevanju dobre fizične kondicije ter preprečevanju nevšečnosti, kot so glivična obolenja, žulji, odrgnine ali kakšnih hujših telesnih poškodb, kot so zvini, zlomi in drugi zdravstveni zapleti, ki zahtevajo dolgotrajnejše postopke zdravljenja ter rehabilitacije. Z ustrezno izbiro nogavic se je takšnim nevšečnostim mnogo lažje preventivno izogniti.

Piškotki

Na spletnem mestu uporabljamo piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje in zagotavljanje kakovostnih vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih

Kontakt

Elmint d.o.o.
PE: Kolodvorska cesta 2b, 1234 Mengeš
Telefon: 08 201 02 66
Email: info@cozy.si

Prijava na novice

.
2024, Produkcija:  2digital spletne trgovine