Kako izbrati prave nogavice?

 

Izbira nogavic je izjemnega pomena, tukaj se gre za več kot le udobje, gre se za izbiro pravega materiala, namena uporabe in prileganje vašemu stopalu.

Prava izbira nogavic je lahko odličen korak k boljšem počutju in zdravju vaših nog.

 

 

Material

Ljudje v povprečju naredimo 7.500 korakov na dan. Ta številka se lahko podvoji ali potroji, če imate bolj aktivni poklic ali se ukvarjate s športom, zato je pomembno iz kakšnega materiala so naše nogavice

Bombaž: Je naravno vlakno, pridelano iz bombaževca. Kot material je zračen, mehak, pralen in trpežen in je tudi najpogosteješa izbira pri nogavicah. Bombaž je velikokrat mešan še z drugimi surovinami, s katerim dodatno pridobimo na kakovosti in trpežnosti nogavic. Tukaj je nekaj specializiranih vrst bombaža, ki se pogosto uporabljajo v nogavicah in jih najdete tudi v naši ponudbi:

 • Organski bombaž se prideluje brez gensko nespremenjenih semen, brez pesticidov, herbicidov in z manjšo porabo vode. 
 • Česani bombaž je podoben običajnemu bombažu, vendar se odstranijo kratka vlakna in nečistoče. Česani bombaž je dobesedno česani in je tako na otip veliko mehkejši in trpeženjši od običajnega bombaža. 

Bambus: Vse več se uporabljajo bambusova vlakna, prednost pridelave bambusa sta izjemno hitra in gosta rast bambusa. Izdelki iz viskoze, pridobeljene iz bambusovih vlaken se odlikujejo po veliki vpojnosti, prijetnem mehkem otipu in zračni prepustnosti. Pripisujejo pa jim tudi antimikrobni učinek ter UV-zaščitne lastnosti.

Poliester: Poliester je močno sintetično vlakno, ki je zelo odporno in lahko prenese veliko obrabe. Je trpežen, odporen proti gubam, se hitro suši in manj bledi. Poliestrske nogavice slabo dihajo, ne absorbirajo vlage in ne dovolijo, da bi znoj izhlapel iz nog. Ni zaželena izbira za poletni čas ali če se močno potite. 

Volna: Vsako volneno vlakno je sestavljeno iz milijonov navitih niti, ki se med uporabo raztegnejo, a se vrnejo v prvotni položaj. Volna je odporna na gubanje, ima visoko obstojnost barv, obnovo oblike, dobro diha in je idealen izolator. Volnene nogavice se tudi sušijo hitro, ker volna vpije do kar 30% vlage od lastne teže, preden se postane vlažna. Zahvaljujoč tem lastnostim so volnene nogavice odlične za pohodništvo.

 

Namen

Če iščete kaj obleči za delo v pisarni, potem bo bombažna nogavica super izbira

Če izbirate nogavice za šport kot so tek, kolesarjenje, golf, trening z utežmi, ipd... Izberite nogavice, ki so dovolj zračne, kot so nogavice iz frotirja, tanke športne nogavice iz bombaža ali pa nogavice iz bambusovih vlaken.

Za pohodništvo, smučanje in deskanje izberite debelejše nogavice izdelane iz bombaža, ki vam bodo nudile pravo uporo ter segale do nekje sredine meč, kolena ali pa vsaj krepko čez gleženj.

Prave nogavice za pravilno prekrvavitev: ljudje s krčnimi žilami ali težavami s krvnim obtokom morajo pogosto nositi kompresijske nogavice. Te nogavice stisnejo meča in z rahlim pritiskom na žile zagotovijo pravilno prekrvavitev.

Nogavice za občutljivo kožo: Težave s kožo in draženje, ki jih povzročajo artritis, diabetes ali druga zdravstvena stanja, je mogoče preprečiti z nošenjem brezšivnih nogavic, s čimer se izognemo drgnjenjem. Izogibajte se sintetičnim tkaninam, kjer se bo noga prekomerno potila. Glede na te pogoje so bombažne ali bambusove nogavice zagovo prava izbira!

 

 

 

Prileganje

Če še nikoli niste pomislili, kako se prilegajo vaše nogavice, niste sami. Vendar je dobro poiskati nogavice, ki se dobro prilegajo - videti bodo bolje in vaša noge vam bodo hvaležne.

Nogavice bi se morale prilegati nogam, brez odvečne tkanine, ki ustvarja trenja in povzroča žulje. Pa četudi ne želite, da bi bile tako tesne, da bi vas obremenjevali pri prstih. Prepričajte se, da šivi niso ravno tam, kjer imate običajno probleme.

Velikokrat nas ožuli ravno pri prstih, zato je morda dobra izbira brezšivne nogavice te imajo neobčutni šiv pri prstih, ki vam ne bo povzročal nepotrebnih bolečin ob vsakodnevnem nošenju.

Upoštevati boste morali tudi, kako nogavice vplivajo na vašo prileganje čevljev. Preizkusite nogavice s čevlji, s katerimi jih nameravate nositi. Če so vaši čevlji že tesni, se vanje ne boste mogli stisniti s parom debelih nogavic. Če pa so čevlji nekoliko ohlapni, potem jim lahko debele nogavice pomagajo, da se bolje prilegajo.

Če načrtujete pohodništvo ali drugo telesno aktivnost, poiščite nogavico, ki so bolj trpežne in debeljše, kajti nogavice se bodo po vsej verjetnosti veliko drgnile drgnila po nogah ali gležnjih.

 

 

 • Moške pohodniške nogavice - 3 pari

  6,99€

  Več
 • Nizke nogavice iz bambusa - 3 pari

  6,99€

  Več
 • Nizke ženske nogavice Sadje- 3 pari

  5,99€

  Več
 • Zračne nizke športne nogavice - 3 pari

  6,99€

  Več
 • Nizke nogavice Monsters - 3 pari

  5,99€

  Več
 • Nogavice Creatures - 3 pari

  6,99€

  Več
 • Kompresijske dokolenke z bakrom - 2 para

  14,99€

  Več
 • Nizke nogavice Cheeky gang - 3 pari

  5,99€

  Več
 • Izjemno široke nogavice - 3 pari

  9,99€

  Več
 • Otroške fantovske nogavice iz organskega bombaža - 3 pari

  6,99€

  Več
 • Nizke ženske nogavice Maritime - 3 pari

  5,99€

  Več
 • Moške nizke nogavice Stripes - 3 pari

  5,99€

  Več

Kontakt

Elmint d.o.o.
PE: Kolodvorska cesta 2b, 1234 Mengeš
Telefon: +386 (0)8 201 02 66
Email: info@cozy.si

Prijava na novice

.
2021, Produkcija:  Sloway spletne trgovine