Bombaž ali bambus

V zadnjem času se vse več pojavljajo izdelki iz bambusa in gotovo ste se že spraševali kakšna je razlika med bambusovimi izdelki in izdelki iz bombaža? Eden zadnjih trendov so prav bambusove nogavice. Da bi se lažje odločili kateri material je primeren za vas, smo pripravili blog s primerjavo teh dveh materialov.

 

 

Je bambus boljša izbira od bombaža?

V mislih mnogih ljudi bi bil odgovor DA! Razlogi za tak odgovor bi bili za to, ker je material bolj vpojen, čistejši in boljše diha kot bombaž. 

Bambus ima zelo pozitiven vpliv na okolje, saj za svojo rast ne potrebujejo veliko vode ali vzdrževanja. Je najhitreje rastoča rastlina na svetu in ne potrebuje ponovne zasaditve.

Bombaž ima svoje pomanjkljivosti, vendar je zelo trpežen, mehak in sinonim za eleganco. Je udoben za nošenje in primeren za vse letne čase. V primerjavi z bambusom je tudi cenovno bolj ugoden, kar je gotova njegova največja prednost.

 

 

Mehkoba

Ko pomislete na bombaž, je vaša prva misel gotovo: bel, mehak in puhast material. Ko pomislite na bambus pa je vaša prva misel gotovo ... No, pande ali pa bambusova stebla.

Če primerjamo bambus z navadnim bombažem, bo bambus zagotovo mehkejši. Obstaja pa tudi več različic bombaža, ki so prav tako mehke. Med njimi tudi česan bombaž, ki je v primerjavi z navadnim bombažem občutno mehkejši in trpežnejši. Bombaž tudi relativno dobro zadrži barvo - je obstojen.

Zakaj so bambusove nogavice mehkejše, ta odgovor se skriva v njihovi celulozni sestavi. Končni izdelek je tako mehak, da se pogosto uporablja kot poceni in cenovno ugoden nadomestek svile.

 

 

Zračnost


Nekateri pravijo, da je bambus bolj zračen kot bombaž in ima sposobnost naravno regulirati temperaturo telesa, kar pomeni, da vas v najbolj vročih mesecih hladi, v hladnih mesecih pa vas greje

Drugi so dejali, da bombaž diha bolje kot bambus in se tako raje poslužujejo bombažnih oblačil. Kakovost teh dveh materialov je tisto kar naredi razliko med tema dvema tkaninama, saj so razlike med njima v zračnosti minimalne.

Višja kot je kakovost materiala, boljša bo tudi zračnost.

 

 

Trajnost

Bambus je bolj trajnosten izdelek, saj bo zrasel takoj po obiranju in v večini primerov ga ni treba ponovno zasaditi. Poleg tega za njegovo rast potrebuje manj vode kot bombaž.

Bombaž je vsako leto treba ponovno zasaditi, kar zahteva veliko dela in časa. Potem je tu še hitrost nabiranja , ki je sicer z napredkom tehnologije pri obeh materialih precej poenostavljen. 

Potem so tu še naravni sovražniki bombaža - žuželke, hrošči in druge bolezni, ki jih lahko zaščitimo le s kemikalijami. Bambus je zelo odporen proti hroščem in žuželkam ter klicam.

Kot zanimivost bambus lahko prenaša tudi ekstremne razmere, ki jih večina rastlin ne zmore. To je bila pravzaprav prva rastlina, ki je ponovno ozelenila po atomski eksploziji v Hirošimi leta 1945.

 

 

Primerjava in zaključek

Ko primerjamo, je vedno težko izbrati zmagovalca ali tistega, ki je boljši. Tako bambus kot bombaž imata svoje mesto v modni industriji in svetu šivanja. Toda tisto, kar naredi bombaž še vedno tkanino, je, da ostaja cenovno ugoden in ga najdemo skoraj povsod po svetu.

Ti dve tkanini sta si zelo podobni in imata le majhne razlike. To pomeni, da pri nakupu enega nad drugim ne boste odrekli kakovosti, koristi ali mehkobe itd.

Kontakt

Elmint d.o.o.
PE: Kolodvorska cesta 2b, 1234 Mengeš
Telefon: +386 (0)8 201 02 66
Email: info@cozy.si

Prijava na novice

.
2022, Produkcija:  Sloway spletne trgovine